Czy wiecie jak naturalnie barwić pisanki?

To bardzo proste, spróbujecie z nami. 

Piękne kolory skorupek można uzyskać, stosując naturalne barwniki takie jak:
Żółty – kurkuma, curry, rumianek;
Czerwony – łuski czerwonej cebuli, kora dębu, kora kruszyny, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu, kwiaty hibiskusa z odrobiną soku z cytryny, wywar z krokusa;
Różowy - sok z buraka, (jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czystym soku uzyskamy kolor czerwony);
Niebieski - pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu, wywar z hibiskusa i szczyty sody oczyszczonej;
Jasno zielony – pietruszka, szpinak;

Jajka należy gotować 5-10 min w roztworze z wymienionych składników. Niekiedy, dla wzmocnienia koloru można do wywaru dodać 1-2 łyżki octu.
Dla poprawienia wyglądu naszych już zabarwionych i wyschniętych pisanek, należy przetrzeć je natłuszczoną masłem lub olejem szmatką. 
Będą miały piękny i błyszczący kolor.

Miłego barwienia pisanek!

P.S. weź Kartę Pożyczkową Trzynastka i szalej na przedświątecznych zakupach